اگر قصد دارید برای کسب و کار خود یا مشتریان خود لوگوی جدید طراحی کنید و یا می خواهید لوگوی قبلی را تغییر بدهید، این مطلب را از دست ندهید. این را هم در نظر داشته باشید که اگر شما یا مشتری شما قبلا لوگو داشته اید، نیاز است که کاملا لوگو را عوض کنید یا اینکه اصلاحات آن می تواند مناسبتان باشد ؟ اینجاست که قوانین طراحی لوگو به کمک شما می آید.
در این مطلب ما 15 قانون طلایی در طراحی لوگو را که باید رعایت کنید، برایتان توضیح می دهیم. 10 مورد اول بر روند طراحی لوگو تمرکز دارد و 5 مورد بعدی در مورد چگونگی اجرای بهتر طرح شما به عنوان بخشی از استراتژی برند تجاری شما تمرکز می کند.
این را بدانید که لوگو، اولین نقطه تماس شما یا تجارتتان با دنیای بیرون است. اگر افراد با لوگوی شما ارتباط برقرار کنند، احتمال اینکه آنها به محصولات یا خدمات شما بیشتر علاقه نشان دهند، وجود دارد. طراحی عالی یک لوگو نیاز به ترکیبی پیچیده از مهارت های طراحی، نظریه های خلاق و کاربرد از امکانات موجود به صورت ماهرانه دارد.
اهمیت رعایت قانون طلایی در طراحی لوگو
به شخصی فکر کنید که زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده است. مطمئنا می تواند شکل ظاهری او را به خاطر بیاورید. این مسئله در مورد برندها و کسب و کارهایی که از آنها خرید می کنیم نیز وجود دارد. فقط با فکر کردن در مورد تجربیات خرید محصولات یا خدمات از یک مجموعه، می توانیم لوگوی آن را به خاطر بیاوریم.
سالها پیش، تعداد محدودی شرکت و برند وجود داشت و لوگوهای آنها در خاطر همه باقی می مانند. اما در حال حاضر هزاران برند، کالا و کسب و کار وجود دارد که همه ی آنها برای جلب توجه مخاطبان خود با یکدیگر رقابت می کنند و تلاش می کنند تا یکدیگر را کنار بزنند. این مسئله باعث شده است که برندها از لحاظ بصری خود را از دیگر رقبا متمایز کنند تا اشتباه گرفته نشوند.
این تمایز مورد توجه برندها از طریق طراحی هویت بصری برند حاصل می شود. یعنی طیف وسیعی از عناصر که همه با هم کار می کنند تا تصویری متمایز را به خاطر مخاطبان بسپارند. بسته به نوع کسب و کار و برند، این هویت بصری می تواند شامل لباس فرم، گرافیک وسیله نقلیه، کارت ویزیت، بسته بندی محصولات، سبک عکاسی، تبلیغات بیلبوردی و یا حتی نوع فونت وب سایت آنها باشد.
این خیلی مهم است که بدانید، وقتی مردم به یک تبلیغ نگاه می کنند، قبل از هر چیزی تصاویر و شکل و رنگ لوگوی آن را می بینند و اگر این موارد برای جلب توجه آنها کافی باشد، سپس متن آن را می خوانند.
1. زمینه سازی کنید.
یکی از جالب ترین قسمت های طراح بودن این است که با هر پروژه جدید چیزهای جدیدی یاد می گیرید. هر مشتری متفاوت است و اگر حتی مشتریان شما یک حرفه ی مشترک هم داشته باشند، باز هم متوجه خواهید شد که چقدر سلایق و ایده هایشان با یکدیگر متفاوت است.
برای دستیابی به توافق بیشتر در مورد ایده طراحی شما، باید از همان ابتدا سوالات صحیحی از مشتری خود بپرسید : دقیقا چه کاری انجام می دهید؟ چگونه آن کار را انجام می دهید؟ چه چیزی شما را از بقیه متمایز می کند؟ شما چه امکانات بیشتری به مشتریان خود ارائه می دهید ؟
با اینکه این سوالات کاملا ساده و کلیشه ای به نظر می رسند، اما پاسخ دادن به آنها به شناخت بیشتر شما از کلیات پروژه منجر می شود و می توانید هر چیزی که در کسب و کار مشتریتان وجود دارد را با هنر خود، در لوگوی ایشان نیز اعمال کنید. زمینه سازی اولین گزینه در لیست قوانین طراحی لوگو است.
2. از قلم و کاغذ استفاده کنید.
استفاده از قلم و کاغذ برای طراحی فرصتی است تا چشم هایمان را از تابش پیکسل های روشنی که با پیشرفت تکنولوژی به کل زندگی ما تسلط پیدا کرده اند، استراحت دهیم.
اما مهمتر از این مسئله، پیاده سازی ایده ها با استفاده از قلم و کاغذ بسیار سریعتر اتفاق می افتد و شما می توانید اشکال و موارد مد نظرتان را دقیقا در همان جایی که مد نظرتان است بکشید. همیشه وقت کافی برای اینکه طرح نهایی خود را دیجیتالی کنید و با کامپیوتر آن را اجرا کنید هست.
همچنین اگر ایده های خود را که بر روی کاغذ و با قلم ترسیم کرده اید را به مشتری نشان دهید، بسیار مفید است. اولین دلیل این است که او متوجه ارزشی که برای کار قائل هستید، می شود و دلیل بعدی این است که حروف تایپی و رنگ های زیاد طرح های دیجیتالی، حواس مشتری را پرت نمی کند و با دقت بیشتری می تواند طرح را بررسی کنید. بارها گفته ایم که استفاده از قلم و کاغذ از مهمترین قوانین طراحی لوگو است.
3. از طرح های سیاه و سفید استفاده کنید.
اگر طرح اولیه خود را بصورت سیاه و سفید و بدون رنگ پیش ببرید، باعث می شود تا توجه شما بر روی اصول اولیه ایده متمرکز بماند. چرا که رنگ دادن به کار بسیار ساده است و نیازی نیست تا از اول طراحی ذهن خودتان را درگیر رنگ کنید، چرا که یک ایده ی ضعیف و غیر اصولی را نمی توانید با رنگ های جذاب و مختلف، تبدیل به یک طرح قوی کنید. در صورتی که یک ایده ی خوب بدون رنگ، باز هم یک طرح قوی است.
4. طرح خود را مناسب نگه دارید.
یک لوگو باید برای ایده ها و فعالیت های یک کسب و کار مرتبط باشد. مثلا یک متن کوتاه با فونت کلاسیک، برای یک رستوران سطح بالا قابل استفاده است، اما برای لوگوی مهدکودک مناسب نیست. یا یک پالت رنگی صورتی و زرد فلورسنت، به شما کمک نمی کند تا پیامتان را به مستمری بگیران مرد برسانید.
در واقع هر چقدر منطقی که پشت طراحی خود دارید، بیشتر باشد، اینکه بتوانید مشتری تان را مجاب کنید تا از طرح شما استفاده کند بیشتر است و این مسئله اغلب یکی از چالش بر انگیز ترین قسمت های یک پروژه است. طراحان قرار نیست فقط طراحی کنند، آنها باید طراحی های خود را بفروشند !
5. یادآوری آسان را هدف قرار دهید.
سادگی به شناخت کمک می کند، به ویژه هنگامی که بسیاری از برندها برای توجه رقابت می کنند. شما بایدکاری کنید که مخاطبان، با یک نگاه سریع، بتوانند لوگو را به یاد بیاورند و این کار با یک طراحی بیش از حد دقیق هم امکان پذیر نیست. لوگو باید از نظر مفهوم و داستانی که پشت آن است هم بررسی شود.
فراموش نکنید شکل و ظاهری را برای لوگوی خود در نظر بگیرید که در هر جایی قابل استفاده باشد. چه در وب سایت ها و شبکه های اجتماعی، چه در تبلیغات بیلبوردی و چه در انواع تبلیغات فیزیکی. اینکه یک طرح خیلی سریع در ذهن مخاطبان نقش ببندد یکی دیگر از قوانین طراحی لوگو است.
6. برای تفاوت تلاش کنید.
وقتی می بینید همه ی رقبای مشتری شما از سبک های تایپوگرافی استفاده می کنند و یک نماد را در سمت چپ لوگوی خود قرار داده اند، شما کار دیگری انجام دهید. این فرصت عالی ای است که بتوانید لوگوی مشتری خود را از دیگران متمایز کنید، نه اینکه آنها را با دیگر رقبایشان ترکیب کنید.
البته این را در نظر بگیرید که شباهت زیاد لوگوهای رقبای شما یا مشتری تان، باعث نمی شود که کار شما ساده تر شود. بلکه باید با دقت بسیار زیادی از تمایز ها استفاده کنید.
7. هویت گسترده تری را در نظر بگیرید.
همه ی ما لوگو ها را بر روی کارت های ویزیت، کاتالوگ ها، تبلیغات بیلبوردی یا در صفحات وب سایت ها دیده ایم. یکی از روش هایی که می توانید برای مشتری خود تصویر سازی دقیقی از نحوه ی نمایش لوگویی که برای ایشان طراحی کرده اید، نمایید، این است که از ماک آپ ها استفاده کنید. یعنی لوگوی طراحی شده را بر روی کارت ویزیت، تصاویر شلوغ، تصاویر پر رنگ، تصاویر با رنگ های ملایم و … قرار دهید تا او ببینید لوگو در هر شرایطی به چه صورتی نمایش داده می شود، تا بهتر بتواند تصمیم گیری کند.
اینکه لوگوی طراحی شده را در بک گراند سفید رنگ و با ابعاد بزرگ به مشتری خود نشان دهید، هیچ ایده ای نخواهد داشت که این لوگو قرار است در تبلیغاتش به چه صورت استفاده شود. همچنین قرار گرفت لوگو بر روی تصاویر مختلف، می تواند عیب و ایرادهای احتمالی در طراحی لوگو را هم پوشش دهد و جلوه ی آن را بسیار بیشتر از زمانی که بر روی یک بک گراند سفید است، نشان دهد.
8. زیاد تحت اللفظی نباشید.
یک لوگو قرار نیست نشان دهد یک شرکت یا مجموعه دقیقا چه کاری انجام می دهد. در واقع هرچقدر یک لوگو مفهوم گُنگ تر و انتزاعی داشته باشد، ماندگاری بیشتری خواهد داشت. در واقع لوگو قرار نیست بگوید شما چه کاری انجام می دهید، بلکه می گوید شما چه کسی هستید !
به طور مثال لوگوی نایک را در نظر بگیرید. علامت تیک آن نشان می دهد که شرکت نایک در کار خود خوب است و کارش را به درستی انجام می دهد و اشاره ای به پوشاک یا کفش هایی که تولید می کند، ندارد.
9. استفاده از نمادها ضروری نیستند.
یکی از ساده ترین قوانین طراحی لوگو این است که نیازی نیست که حتما از آیکون ها یا اشکال در طراحی لوگو استفاده کنید، مخصوصا زمانی که نام یک شرکت منحصر به فرد است. مثلا لوگوی گوگل را در نظر داشته باشید. شما می توانید طراحی لوگو را تنها با اسم یک شرکت یا مجموعه انجام دهید و از رنگ های با مفهوم در آن استفاده کنید.
10. مردم را خوشحال کنید.
تزریق کمی ذکاوت در کار نه تنها طراحی شما را سرگرم کننده تر می کند، بلکه می تواند به مشتری شما نیز برای موفقیت بیشتر کمک کند. تعادل را در نظر داشته باشید که با این کار، مشتریان قدیمی یک مجموعه را از بین نبرید.
11. همیشه نظر دوم را بگیرید.
برای اینکه بتوانید همه ی ابعاد طراحی خود را در نظر بگیرید، نیاز است از اشخاص دیگر کمک بگیرید تا طرح شما را بررسی کنند. ممکن است در لوگوی شما سوء تفاهم های فرهنگی، اشکال ناخوشایند یا کلمات و معانی پنهانی وجود داشته باشد که شما متوجه آنها نشده باشید. پس بهتر است حتما آن را با دیگران به اشتراک بگذارید تا احساسات و نظر آنها را هم متوجه شوید.
12. همه ی ابعاد یک برند را توسعه دهید.
طراحی آرم و لوگو فقط یک جزء کوچک از یک طرح تجاری است و نیاز است همزمان با آن، سایر موارد مرتبط با تبلیغات یک برند نیز طراحی و ترکیب شود. البته این مسئله در صورتی صدق می کند که تمام کارهای طراحی گرافیک یک برند با شما باشد.
13. چگونگی زنده نگه داشتن آن را در نظر بگیرید.
در بازار برندهای مدرن، اینکه یک لوگوی ثابت در گوشه ای از کار قرار بگیرد، کافی نیست. اغلب لوگوهای جدید با استفاده از انیمیشن و موشن گرافیک، بصورت لایو نمایش داده می شوند و این باعث می شود تا بتوانند بیشتر مخاطبان و مشتریان یک برند را مجذوب کنند.
14. قواعد طراحی لوگو را رعایت کنید.
اینکه شما یک ایده ی جذاب داشته باشید و آن را بصورت دیجیتالی طراحی کنید و تحویل مشتری بدهید کافی نیست. لوگویی که توسط شما طراحی می شود باید از قواعد طراحی پیروی کند. یعنی باید حتما بصورت بُرداری (وکتورایز) طراحی شده باشد که در صورت بزرگ یا کوچک کردن آن کیفیتش کاسته نشود. همچنین قوانین موقعیت یابی، فاصله، دفرم شدن و … باید کاملا رعایت شود.
15. آماده ی انتقادات باشید.
با توجه به پیشرفت روز افزون شبکه های اجتماعی، شاهد این هستیم که هر شخصی در مورد هر چیزی که در حوزه ی اطلاعات و دانسته هایش نیست به سادگی نظر می دهد و برخی از این نظرات نیز بسیار تند و یا توهین آمیز هستند. آخرین مورد از قوانین طراحی لوگو این است که باید خودتان را آماده ی شنیدن انتقادات، پیشنهادات و سایر نظرات کنید.
منبع مطلب : Logo design: 15 golden rules for crafting logos نوشته شده توسط Nick Carson, David Airey ترجمه شده توسط آموزش روشا