چگونه خلاق باشیم ؟

تعداد بازدید : 4540
چگونه خلاق باشیم
5/5 - (1 امتیاز)

تا به حال از خود پرسیده اید که : ” از کجا همچین ایده ای به ذهن کسی رسیده است ؟ ” خب ما در این پست به این سوال پرداخته ایم که هر ایده از کجا به ذهن یک طراح می رسد؟ و چطور باید سرچشمه ی خلاقیت خود را فعال نگه داریم؟ و در آخر، چگونه می توانیم خلاقیت خود را پیشرفت دهیم؟ یا به صورت خلاصه اینکه : چطور خلاق باشیم ؟

قبل از هرچیزی لازم است بدانید، که خلاقیت یک استعداد نیست و کاملا کسبی است. ما به این نتیجه رسیدیم، که طراحان و افراد خلاق تر از بقیه، معمولا از روش های مشخصی استفاده می کنند برای مثال روش مایند مپینگ ( Mind Mapping ) یا پیدا کردن موضوع های الهام بخش.

 

مایند مپینگ ( Mind Mapping)

مایند مپینگ ( Mind Mapping ) : دیاگرامی است برای مرتب کردن افکار و اطلاعات داخل ذهن، به صورت بصری. در این روش رابطه ای بین داده ها و اطلاعات ذهنی ایجاد می شود و تا رسیدن به نتیجه افکار، ساده تر بیانجامد. ( می توانید درباره این مورد در ویکی پدیا بیشتر مطالعه کنید )

دیاگرام : روشی برای ارائه دادن اطلاعات به صورت بصری و سمبلیک ( Symbolic )

خب حالا که ما با Mind Mapping آشنا شدیم، باید از خودمان بپرسیم که آیا ما بهترین روش آن را انجام می دهیم یا خیر؟ کلید موفقیت در Mind Mapping این است که سبک و نحوه ی مخصوص خودتان را خلق کنید.

سوالات زیر می تواند راهنمای خوبی باشد تا شما سبک خود را خلق کنید :

– شما از عکس ها استفاده می کنید یا کلمات کلیدی؟ یا هردو؟

– آیا در دیاگرام خود از رنگ های متنوع استفاده می کنید؟

– شما از روش هایاراکی ( Hierarchy ) استفاده می کنید؟ یا سیستم شماره بندی؟ خط ها؟ دایره ها؟

هایاراکی (Hierarchy) : روشی هرمی مانند که اطلاعات و ایده ها از بالای یک هرم شروع می شوند و تعداد آن در ادامه ی هرم تعداد اطلاعات بیشتر شده و این کار تا جایی ادامه پیدا می کند تا به ایده ی نهایی و نتیجه برسیم.

– شما از کلمات اتفاقی استفاده می کنید یا از کلمات مربوط به یکدیگر؟

– آیا تمام خطوط دیاگرام شما به یکدیگر وصل هستند؟ یا افکار نامربوط را داخل دیاگرام های متفاوتی قرار می دهید؟

شما باید بهترین روشی که مناسب شخص شما است را پیدا کنید، تا بتوانید به وسیله ی آن چشمه ی خلاقیت خودتان را فعال تر کنید و ایده های کمیاب تری از آن استخراج کنید. برای انجام این کار روش ثابتی وجود ندارد، و باید روشی را خلق کنید که به بهترین نحو برای شما خدمت می کند.

 

پیدا کردن موضوعات الهام بخش

اگر بعد از روش Mind Mapping هنوز درگیر ایده هستید و نمی توانید به نتیجه ای برسید، استفاده از کار هایی که بقیه ی افراد در گذشته انجام داده اند و در آن موفق بوده اند، همیشه جوابگو است. حتی می توان از اشتباه های آنها پرهیز کرد تا به نتیجه های بهتر رسید.

کتاب ها، مجله ها، روزنامه ها، وب سایت ها، ژورنال ها، را امتحان کنید و از تجربه های همکاران خود در هدف ایده یابی استفاده کنید.

وب سایت هایی برای پیدا کردن کار های طراحان مختلف سراسر دنیا، در راستای پیدا کردن موضوعات الهام بخش :
– www.pinterest.com
– www.muzli.com
– www.behance.com
– www.dribble.com

 

روش های دیگر برای ایده پردازی و پیشرفت خلاقیت

در پاراگراف های بالایی ما دو روش محبوب و کارآمد را با یکدیگر در خواندیم، اما روش های بسیار دیگری نیز وجود دارد، که در ادامه توضیح کوتاهی درباره ی تعداد متعددی از آن ها را می خوانیم :

 

– آرام باشید.

لحظه ای را در نظر بگیرید تا کاری که شما را خوشحال می کند انجام دهید، کاری که شما آن را دوست دارید. مدیتیشن کنید، پیاده روی کنید، شنا کنید، کتابی بخوانید، افکار خود را بنویسید و … !

 

– شکر گذار باشید!

فکر کردن به تمام چیز هایی که شما را برای داشتن آن ها در زندگی شکر گذار هستید، می تواند مغز شما را در حالتی آرام قرار دهد و دقیقا زمانی که مغز شما پر از دیدگاه ها و افکار مثبت و گرم است، شما انرژی زیادی دارید که می توانید آنرا در راستای خلاق بودن استفاده کنید.

 

– تصورات خود را لمس کنید.

تصورات کاملا بصری هستند. چشمان خود را ببندید و خود را در صحنه ای تصور کنید، هر صحنه ای متفاوت نیست. و حالا در آن صحنه تمرین کنید تا جزئیات را مشاهده کنید. رنگ ها را ببینید، به بافت ها دقت کنید، شئ ای را لمس کنید.

چه احساسی دارد؟ چه چیزی می شنوید؟ چه چیزی میبویید؟ مشامتان بویی را احساس می کند؟

این تمرینات و مدیتیشن هایی از این قبیل ذهن شما را وادار به تصور کردن می کند، و تصور کردن رابطه ی مستقیمی با خلاقیت دارد.

 

– در لحظه باشید.

مطمئنا از هنرمندانی مانند بازیگران تئاتر یا موزیسین ها شنیده اید که چگونه وقتی در حال نواختن ساز هستند یا در حال اجرای سکانسی از یک فیلم نامه هستند، چیز دیگری جز هنر خود را احساس نمی کنند، و ذهن آنها در لحظه کاملا در اختیار هنر و اجرای آنها است. شما نیز باید همچین احساسی داشته باشید، شما می توانید برای انجام این کار تمرین آگاهی در لحظه برای هرکاری که انجام می دهید داشته باشید : ظرف شستن، تمیز کردن خانه، رانندگی کردن، یا در رابطه با این موضوع، کار کردن یا تلاش کردن برای خلق ایده های جدید.

همچنین در اینباره کتاب “قدرت لحظه” از “اکارت تول” پیشنهاد می شود.

 

– الهام پذیر باشید.

تمرین کنید تا چیز های زیبایی که شما را از لحاظ احساسی متاثر می کند را ببینید.

برای مثال : گالری های هنری، خواندن کتاب های انگیزشی، یا حتی صحبت کردن با افرادی که شما را آرام می کند، می تواند الهام بخش باشد.

 

– نقاشی کشیدن

نقاشی کشیدن هایی که برخی اوقات با خودکار روی یک تیکه کاغذ رسم می کنیم و دیرتر آنرا دور می اندازیم، می تواند یکی از بهترین روش های تمرین خلاقیت باشد.
نقاشی کشیدن ذهن شما را مجبور می کند تا به نحوی دیگر به به همه چیز نگاه کند.

 

– گزینه های دیگر را نیز ببینید.

کنجکاو باشید. تمرین کنید تا از خود بپرسید ” چگونه می توان کاری را متفاوت با دفعه ی قبل انجام داد ؟ “

وقتی راه حلی برای سوالی پیدا کردید، از خود بپرسید ” آیا روش دیگری برای انجام این کار وجود دارد ؟ “

طرز فکر این موضوع که ” همیشه راه حل دیگری نیز وجود دارد ” را در ذهن خود پرورش دهید، حتی وقتی که روش های دیگر غیر ممکن به نظر می رسند.

 

– پذیرا باشید.

هیچگاه ذهن خود را در مقابل هیچ ایده ای نبندید، حتی اگر آن ایده ناچیز بوده است. اینگونه شما ذهن خود را تشویق به خلق کردن ایده های جدید می کنید.

 

– روی کاغذ فکر کنید.

هر چیزی که به ذهن شما می آید را بنویسید، کلمات اتفاقی، جمله ها، ایده ها، افکار و …
سپس آنها را دنبال کنید و با منتخب های آنها را با دایره مشخص کنید و از بین منتخب ها نتیجه ی ترکیب ایده های خود را استخراج کنید.

 

شما از چه روش های دیگری برای پیشرفت خلاقیت خود استفاده می کنید؟

 

 

منبع مطلب : How To Be Creative ترجمه شده توسط آموزش روشا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *