هارمونی رنگ ها و تکنیک های اساسی ترکیب رنگ ها

تعداد بازدید : 7155
هارمونی رنگ ها
2/5 - (1 امتیاز)

هارمونی به معنی تناسب است که نشان دهنده ی هماهنگی بین اجزای یک مجموعه است. یکی از مهمترین مسائل که در انواع طراحی مانند طراحی گرافیک، طراحی داخلی، طراحی معماری و … وجود دارد، رعایت کردن هارمونی رنگ ها برای دادن نظم به مکان های مختلف است.

 

در این مطلب می خواهیم انواع هارمونی رنگ ها را با هم مرور کنیم، هر بخش شامل دو تصویر دایره و مربع است که نشان می دهد از رنگ ها به چه صورتی بایستی استفاده کنیم.

 

 

رنگ های مکمل

رنگ های مکمل

رنگ هایی که بر روی دایره رنگی، مخالف یکدیگر هستند و دقیقا مقابل یکدیگر قرار گرفته اند، رنگ های مکمل یکدیگر هستند. گفته می شود که دو رنگ زمانی به عنوان مکمل یکدیگر شناخته می شوند که از ترکیب آن دو با هم یک رنگ خنثی مانند سفید، خاکستری یا مشکی به دست بیاید. به طور مثال در اینجا ما دو رنگ قرمز و سبز را که مکمل هم هستند را نشان کرده ایم.

کنتراست بالای رنگهای مکمل، ظاهری پر جنب و جوش ایجاد می کند، به خصوص هنگامی که در اشباع کامل محیط توسط دو رنگ مکمل استفاده شود. اگر مدیریت خوبی برای استفاده از رنگ ها داشته باشید، می توانید با استفاده ی درست از رنگ ها، چیزی را که در طرح های خود قصد جلب توجهش را دارید را برجسته کنید.

فراموش نکنید که استفاده از رنگ های مکمل برای متن ها اصلا کار درستی نیست!

رنگ مکمل

 

ترکیب آنالوگ

ترکیب آنالوگ رنگ

در ترکیب رنگی آنالوگ از رنگ هایی استفاده می شود که روی دایره ی رنگی در کنار یکدیگر هستند. آنها معمولا به خوبی با یکدیگر مطابقت دارند و طرح های آرام و راحتی ایجاد می کنند. طرح های رنگی آنالوگ اغلب در طبیعت یافت می شوند و برای چشم هماهنگ و دلپذیر هستند.

از سه رنگی که استفاده می شود، یکی از آنها برای تسلط و به عنوان رنگ اصلی در نظر گرفته می شود، رنگ دیگر برای پشتیبانی است و رنگ سوم که عموما به همراه رنگ سیاه، سفید یا خاکستری مورد استفاده قرار می گیرد، به عنوان لهجه کار کاربرد دارد.

نحوه ترکیب آنالوگ رنگ

 

ترکیب سه گانه

ترکیب سه گانه رنگ

یک طرح رنگی سه گانه از رنگ هایی استفاده می کند که به طور مساوی در اطراف دایره رنگی قرار گرفته اند. هارمونی های رنگی سه گانه بسیار پر جنب و جوش هستند. حتی اگر از نسخه های کم رنگ و لایت آنها نیز استفاده کنید، این حس پر جنب و جوش بودن را به بیننده القا می کنند.

برای اینکه یک هماهنگی خوب با ترکیب رنگی سه جانبه بتوانید ایجاد کنید، باید دقت کافی در انتخاب رنگ ها داشته باشید. باید یک رنگ را به عنوان رنگ غالب و مسلط به کار انتخاب کنید و از دو رنگ دیگر، برای زیباتر کردن کار بهره بگیرید.

نحوه ترکیب سه گانه رنگ

 

ترکیب تقسیم – مکمل

ترکیب رنگ تقسیم - مکمل

طرح رنگ تقسیم – مکمل نوعی تغییر در رنگ مکمل است. در این مدل رنگی، به جای اینکه از رنگ مقابل یک رنگ ( که همان رنگ مکملش می شود ) استفاده شود، از دو رنگ کناری رنگ مکمل، در دایره ی رنگی استفاده می شود. به طور مثال، رنگ مکمل سبز قرمز است، ولی در این مدل به جای قرمز، از دو رنگ نارنجی و بنفش که رنگ های مجاور قرمز هستند برای رنگ سبز استفاده می شود.

این طرح رنگی همان تضاد بصری قوی را با طرح رنگی مکمل دارد، اما از تنش کمتری برخوردار است و لایت تر است. این ترکیب رنگ ها عموما برای مبتدیان گزینه ی مناسب تری است.

نحوه ترکیب رنگ تقسیم - مکمل

 

ترکیب مستطیل

ترکیب رنگ مستطیل

مستطیل یا رنگ بندی چهار رنگی، از چهار رنگ تشکیل می شود که رنگ ها به صورت دو به دو با هم مکمل هستند. به طور مثال اینجا از چهار رنگ قرمز، نارنجی، آبی و سبز استفاده شده است. که رنگ قرمز و سبز با یکدیگر و رنگ نارنجی و آبی با هم مکمل هستند.

مسئله ای که در این نوع ترکیب رنگ وجود دارد این است که بهتر است یک رنگ را به عنوان رنگ غالب و اصلی در نظر بگیرید و همچنین در طراحی خوب به تعادل بین رنگ های گرم و سرد هم توجه کنید.

نحوه ترکیب رنگ مستطیل

 

ترکیب مربع

ترکیب مربع رنگ

طرح رنگی مربع تقریبا شبیه ترکیب رنگی مستطیلی است. اما در این نوع هر چهار رنگی که به طور مساوی در چهار طرف دایره قرار گرفته اند استفاده می شوند. در این مدل هم بهتر است یک رنگ غالب باشد و به تعادل بین رنگ های گرم و سرد توجه کنید.

نحوه ترکیب مربع رنگ

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *