لوگو تصویری است که سمبول کسب و کار شماست، اما می دانستید 7 نوع مختلف لوگو وجود دارد؟ در این مطلب می خواهیم به انواع لوگو بپردازیم.
این مطلب مناسب افرادی است که می خواهند سفارش لوگویی دهند و به دنبال سبک و نوع مورد علاقه ی خود می گردند، یا طراحانی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ی کاری خود هستند.
ترکیبی از تصویر ها و تایپوگرافی هایی را تصور کنید که هر کدام از این سبک از ترکیبات حس و حال متفاوتی به بیننده ی آن برند مشخص می دهد و از آنجایی که لوگوی شما اولین چیزی است که بیننده ی شما آن را می بیند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
1. لوگو های مونوگرام یا لترمارک (Letter Mark)
لوگو های مونوگرام یا لترمارک، لوگو هایی هستند که تاکید بر حروف دارند، و معمولا برای کمپانی هایی که نام خود را مخفف کردند به کار میرود. IBM,CNN,HP,HBO ، متوجه شباهت ما بین این اسامی شدید؟
کمپانی ها معمولا به جای استفاده کردن از اسامی طولانی که به یاد ماندن آنها دشوار است، از مخفف آن اسم های طولانی استفاده می کنند، پس طبیعتا استفاده از لوگو های لتر مارک یا مونوگرام برای آن افراد مناسب است، تا بتوانند به بهترین حالت، نماینده ی ارگان خود باشند.
لتر مارک ها، لوگو هایی با پایه ی تایپوگرافی هستند که روی تعداد کمی از حروف تاکید دارند، معمولا مخفف اسامی طولانی کمپانی ها.
لترمارک ها کاملا در مورد سادگی هستند، اما در اوج سادگی خود ثابت کرده اند که توانایی بالایی برای کمپانی هایی که اسامی طولانی دارند، دارند.
برای مثال نام کوتاه سازمان ملی هوانوردی و فضا نوردی آمریکا “Nasa” هست، اما نام کامل آن “The “National Aeronautic and Space Administration است، طبیعتا انتخاب لتر مارک برای کمپانی Nasa انتخابی درست بوده است و به یاد آوردن اسم آن را میلیون ها برابر ساده تر کرده است و این مسئله ی مهمی در برندینگ است.
به دلیل اینکه معمولا لوگو های مونوگرام یا لتر مارک، از مخفف اسامی طولانی استفاده می کنند، فونتی که انتخاب می کنید یا طراحی می کنید، بسیار مهم است. آن فونت باید تا حدودی به بیننده بفهماند که کاری که آن کمپانی مد نظر انجام میدهد، چیست.
همچنین اگر شما کسب و کاری نوین هستید می توانید اسم کامل خودتان را پایین لوگو بنویسید، تا بیننده ی شما در اولین نگاه از کار شما نیز با خبر شود.
2. لوگو های ورد مارک یا لوگوتایپ (Wordmarks, Logotypes)
مانند لترمارک ها، ورد مارک یا لوگوتایپ ها، هم روی فونت هایی که بر روی نام کلی کمپانی تمرکز دارند.
برای مثال لوگو های کمپانی های “کوکا کولا” و “ویزا” را تصور کنید.
ورد مارک ها یا تایپ لوگو ها برای کمپانی هایی که نامی گیرنده و خلاصه و خاص دارند اتخاب بسیار مناسبی است، برای مثال کمپانی گوگل یکی از مثال های خوب است : نام کمپانی به تنهایی گیرنده و خاص است و وقتی با یک لوگوتایپ حرفه ای ترکیب شدند، برندی ماندگار را کنار یکدیگر ساخته اند.
همانند لترمارک ها در ورد مارک ها نیز انتخاب یا خلق فونت نقش مهمی را ایفا می کند، شما نیاز به فونتی دارید که ذات برند شما را معرفی می کند و تا حدودی کار شما را نیز توصیف می کند.
برای مثال برندهای لباس معمولا از فونت های تمیز و ظریف استفاده می کنند تا حس اصطلاحا با کلاس بودن را به بیننده القا کنند و یا مثلا دفاتر دولتی و یا مرتبط به قوانین همیشه از فونت های سنگین استفاده می کنند تا امنیت را القا کنند.
چه زمانی از “لتر مارک ها” یا “وردمارک ها” استفاده کنیم :
- زمانی از لتر مارک استفاده کنید که نام تجاری شما طولانی است و نیاز دارید با مخفف کردن آن، ماندگاری و به یادآوری نام خود را بیشتر کنید.
- ورد مارک ها انتخاب خوبی برای مواقعی هستند که شما برندی تازه کار هستید و به دنبال این هستید که اسم شما بر سر زبان ها بیفتد و شیوع پیدا کند، فقط از اسامی کوتاه استفاده کنید تا از طراحی خوبی بهره مند شوید.
- ورد مارک ها برای مواقعی که شما نامی خاص و ماندگار دارید، بهترین هستند، به این دلیل که دقیقا همانند گوگل که از نامی ماندگار با لوگو ورد مارک ماندگار خود برندی ساخته است که فراموش کردن آن غیر ممکن است، پس این اتفاق برای برند شما هم ممکن است!
- هم ورد مارک ها وهم لتر مارک ها برای کسب کار های در حال توسعه یا جدید انتخاب خوبی هستند، به دلیل اینکه هر دوی آنها از قابلیت تکثیر بالایی برخوردارند.
- به خاطر داشته باشید که برای انجام این کار نیاز دارید که یک طراح حرفه ای استخدام کنید، به این دلیل که نام شما که با یک فونت عادی نوشته شده است، گیرایی چندانی ندارد.
3. پیکچرال مارک یا لوگو سیمبل (Pictorial mark, Logo symbol)
پیکچرال مارک ها در واقع یک آیکون هستند، یا در توضیحی بهتر لوگویی با تصاویر گرافیکی. پیکچرال مارک ها اولین تصویری هستند که با شنیدن کلمه ی لوگو، در ذهن شما نقش می بندند.
برای مثال : لوگوی توییتر و کمپانی اپل، که هر کدام از این لوگو ها قابلیت این را دارند که ما فقط با دیدن آیکون آنها، آن را شناسایی کنیم.
برند هایی که از این نوع لوگو ها استفاده می کنند معمولا بسیار توسعه یافته هستند و به همین دلیل استفاده از این سبک از لوگو برای کمپانی های جدید ممکن است کمی دشوار باشد.
یکی از مهمترین قسمت های طراحی این سبک از لوگو این است که شما بتوانید تصویر مد نظر خود را انتخاب کنید، به این دلیل که عکسی که شما انتخاب می کنید تا آخرین لحظه ای که کمپانی شما وجود دارد با شما همراه است.
4. لوگوهای ابسترکت (Abstract logo marks)
لوگو های ابسترکت نوعی از لوگو های تصویری هستند، اما تفاوت آن با پیکچرال مارک ها، این است که در لوگو های آبسترکت تصویری که به لوگو تبدیل شده برای بیننده آشنا نیست. برای مثال : یک پرنده (توییتر) یا یک سیب (اپل) نیست!
لوگو های آبسترکت فرمی از یک شکل هندسی هستند. از برند های معروف میتوان برند “BP” را مثال زد، یا برند “پپسی” که لوگوی آنها دایره ای است که به دو نیم تبدیل شده است، یا برای مثال گل هندسی معروف “آدیداس”
مانند انواع دیگر لوگو ها، لوگو های آبسترکت نیز برای شناسایی برند شما اهمیت بسیاری دارند. یکی از خوبی های آبسترکت ها این است که می تواند برند شما را در تنها در یک شکل هندسی غیر قابل شناخت توصیف کند.
و همچنین به دلیل خاص بودن شکل هندسی طراحی شده برای برند شما، شما توانایی خلاقیت بیشتر دارید، تا بتوانید به بهترین حالت در تنها یک شکل نماینده ی برند خود باشید.
از دیگر سود هایی که می توان از طریق لوگو های آبسترکت از آن بهره بری کرد، می توان به این این موضوع اشاره کرد که لوگو های آبسترکت به شما اجازه می دهند تا شما ذات برند خود و حتی تا حدودی کار خود را به صورت نمادین (Symbolical) نمایانگر باشید.
شما می توانید با استفاده از فرم ها و رنگ ها بیننده خود را از ذات و هدف برند خود مطلع کنید. برای مثال لوگوی برند نایکی (Nike) را تصور کنید : آن “حرکت” و “آزادی” را به بهترین حالت نشان داده است.
5. ماسکوت (Mascots)
لوگو های ماسکوت، لوگو هایی هستند که در آن از یک تصویر سازی کاراکتر استفاده شده است. معمولا رنگارنگ هستند، حتی بعضی اوقات کارتونی هستند و تقریبا همیشه بیننده از دیدن آن ها لذت میبرد. لوگو های ماسکوت خوب، توانایی این را دارد تا برند شما را سخنگو سازد.
لوگو های ماسکوت در تعریفی ساده، کاراکتر هایی هستند که برای لوگو شما تصویر سازی شده اند. به آنها به عنوان سفیر برند خود نگاه کنید.
از ماسکوت های معروف میتوان به برند های “Kool-Aid Man” یا “KFC” و یا “Mr. Peanut” اشاره کرد. ماسکوت ها برای مواقعی که برند شما نیاز دارد با خانواده ها و کودکان ارتباط بگیرند، انتخاب بسیار خوبی هستند. برای درک کردن بهتر کار لوگو های ماسکوت، لوگو های تیم های ورزشی را در نظر بگیرید، که هدف آنها درگیر کردن حضار و طرفداران تیم با خود است.
در چه مواقعی از لوگو های تصویری و سمبلیک استفاده کنیم :
- لوگو های پیکچرال مارک می تواند انتخابی پیچیده باشد. در زمانی که شما از برندی شناخته شده هستید، پیکچرال مارک ها کمک زیادی می کنند. اگرچه آنها توانایی انتقال دادن حس و ایده را از طریق تصویر به بیننده دارند، اما انتخاب آنها برای برندی نوین انتخاب مناسبی نیست!
- لوگو های پیکچرال مارک و آبسترکت برای کسب و کار های جهانی و اینترنشنال (International) نیز انتخاب بسیار خوبی هستند، به این دلیل که ترجمه ی لوگوی شما به زبان های دیگر شاید نتیجه ی جالبی ندهد.
- اگر چه پیکچرال مارک ها، انعطاف پذیری کسب و کار شما را کم می کنند، برای مثال شما پیتزا می فروشید و در لوگوی خود از پیتزا استفاده می کنید، اما اگر روزی خواستید ساندویچ یا برگر بفروشید، چطور؟ (در این صورت شما باید لوگوی خود را تغییر دهید، که این کار در برندینگ کسب و کار شما اشتباهی واضح است)
- آبسترکت ها به شما اجازه می دهند تا یک شکلی کاملا خاص برای برند خود طراحی کنید، اما بهترین حالت آن این است که طراحی حرفه ای استخدام کنید، کسی که می داند چگونه با استفاده از رنگ ها و شکل ها، و نحوه ی کنار هم گذاشتن آنها معنی و مفهومی را به بیننده القا کند.
- مواقعی از لوگو های ماسکوت استفاده کنید که برند شما هدف بر ارتباط گرفتن با کودکان و خانواده ها دارد. یکی از بهترین ویژگی های لوگو های ماسکوت، تشویق بیننده به ارتباط گرفتن، است. پس ابزاری کم نظیر برای تبلیغات مجازی و همچنین مناسبت های تبلیغاتی (Events) است.
- توجه داشته باشید که لوگو های ماسکوت فقط بخشی از برندینگ شما را تشکیل می دهند! برای مثال چاپ کردن یک لوگو ی ماسکوت بر روی کارت ویزیت برند شما، شاید نتیجه ی مطلوبی نداشته باشد. پس قبل از انتخاب کردن آن جایگزینی برای آن نیز در نظر بگیرید.
6. مارک های ترکیبی (The combination mark)
لوگو های ترکیبی همانطور که نام آنها توصیف می کند، ترکیبی از “لتر مارک” ها یا “ورد مارک” ها، با “پیکچرال مارک” ها، یا لوگو های “آبسترکت” و یا حتی “ماسکوت” ها، هستند.
در لوگو های ترکیبی، ترکیب نوشته و عکس می تواند به انواع مختلفی باشد، برای مثال کنار یکدیگر باشند یا روی همدیگر قرار گرفته باشند و یا به نحوی با یک دیگر یکپارچه شده باشند.
برخی از لوگو های ترکیبی معروف دنیا : دوریتو (Dorito) ، برگر کینگ (Burger King) ، لاگوست (Lacoste) هستند.
به این دلیل که در لوگو های ترکیبی هم از تصویر و هم از نوشته استفاده شده است، قابلیت شناخت برند شما را تقویت می کنند. با استفاده از لوگو های ترکیبی مردم و بیننده ها، با شنیدن نام شما تصویر لوگوی شما را به خاطر خواهند آورد و با دیدن تصویر لوگوی شما نام شما را به یاد خواهند آورد.
و بعد از توسعه یافتن کمپانی شما می توان از تصویر آن به عنوان یک لوگو ی پیکچرال مارک استفاده کرد.
7. لوگو های امبلم (The Emblem)
لوگو های امبلم تمرکز بر فونت ها داخل یک شکل و فرم دارند.
چهره ی این سبک از لوگو معمولا سنتی و قدیمی است، اما در مواقعی که به خوبی از آن استفاده شود توانایی تاثیر چشمگیری دارد، معمولا از آنها برای مدرسه ها یا سازمان ها یا آژانس های دولتی استفاده می شود.
همچنین آنها محبوبیت زیادی در صنعت خودرو نیز دارند، اگرچه خیلی از کمپانی های تولید خودرو لوگو های امبلم خود را تغییری دادند تا آنرا با ظاهری مناسب تر و مدرن تر برای دنیای حال حاضر طراحی کرده باشند.
از مثال های موفق لوگو های امبلم میتوان به : استارباکس (Starbuck’s) ، (Harley-Davidson’s) اشاره کرد.
طراحی لوگو های امبلم می تواند کار بسیار پیچیده ای باشد، به این دلیل ممکن است بعضی اوقات نیاز باشد تا لوگو را در اندازه های کوچکی چاپ و اجرا کرد و این ممکن است باعث این شود که لوگو خوانده نشود و غیر قابل اجرا باشد.
قانون طراحی آنها این است که آنرا ساده نگه داریم، تا لوگویی بولد (Bold) و قوی طراحی کرده باشیم.
چطور از لوگو های ترکیبی و امبلم ها استفاده کنیم :
- لوگو های ترکیبی تقریبا برای هر کسب و کاری انتخابی عالی و کم ریسک هستند، معمولا کاملا خاص هستند و محبوب ترین نوع لوگو ها هستند.
- یک لوگوی امبلم ممکن است در وهله ی اول به نظر خیلی رسمی به نظر برسد و مناسب ارگان های دولتی باشد، اما توانایی این را دارد که به بهترین حالت در خدمت یک برند شخصی باشد.
برای مثال یک رستوران را تصور کنید، یا یک کافه که لوگوی آنها به زیبایی روی فنجون های آنها اجرا شده است! (مانند : Starbuck’s)
اما ایمن رفتار کنید و لوگوی امبلمی انتخاب کنید که توانایی چاپ کردن سالم و با کیفیت آن بر روی هر چیزی ممکن باشد، از جمله ست اداری شما و هر گونه تبلیغاتی که ممکن است در آینده قصد انجام آنرا داشته باشید.
سخن پایانی
این مطلب توضیحی قابل درک برای تمام کسانی که قصد سفارش یک لوگو به طراحی را دارند، یا حتی طراحانی که می خواهند بهترین انتخاب را برای مشتری های خود کنند، بود.
منبع مطلب : The 7 types of logos (and how to use them) نوشته شده توسط : Kelly Morr ترجمه شده توسط : آموزش روشا