زمانی که بحث برندینگ ( برندسازی ) پیش می آید، چیزی که مشتری شما می بیند اهمیت زیادی دارد. این جنبه ی برندینگ برای مشتری های شما نیز حاوی اهمیت زیادی است، آنها دلیلی نمی بینند به یک برندی که از لحاظ بصری ضعیف عمل کرده است اعتماد کنند. این وظیفه ی برند مشخص شده است که این اعتماد را از سوی مشتری ها کسب کند. به صورت خلاصه، در برندینگ ” چیزی که می بینید ” هویت بصری آن برند نام دارد.
هویت بصری برند، به معنی ساختن ادراک و احساسات مختلف درباره ی برند، از طریق المان های قابل رویت برند شما است. برای مثال : عکس ها، فرم قدرتمندی از ارتباطات است، به این دلیل که عکس ها از طریق ” کلمات ” ارتباط برقرار نمی کنند. آنها در سطحی ابتدایی و عاطفی صحبت می کنند، در نتیجه عکس ها قانع کننده تر از کلمات هستند. اما استفاده از این ابزار قدرتمند، مسئولیت های زیادی را نیز دارد : فردی که از عکس ها برای ارتباط برقرار کردن استفاده می کند، باید شدیدا محتاط باشد که پیام اشتباهی را به بیننده ارسال نکند.
برای اطمینان حاصل کردن از اینکه هویت بصری برند شما، همانطور که باید ارتباط برقرار کند، ما این راهنما را برای تمامی جنبه های هویت بصری یک برند آماده کرده ایم. در انتهای این مطلب شما نیز آماده خواهید بود که، هویت بصری ای طراحی کنید که باعث توجه مشتری ها به برند شما می شود.
هویت بصری چیست ؟
هویت بصری تمام تصاویر و اطلاعات گرافیکی ای است که بیانگر شخصیت یک برند است، شخصیتی که آن برند مشخص را از دیگر برند ها متمایز می کند. به زبانی دیگر، هویت بصری توصیف کننده ی تمام المان هایی است که مشتری شما می تواند آن را به صورت فیزیکی ببیند، برای مثال : لوگوی شما یا حتی طراحی داخلی فروشگاه شما.
غالبا، هویت بصری یک برند از ” راهنمای سبک برند ( Brand Style Guide ) ” شکل می گیرد.
راهنمای سبک برند چیست ؟
Brand Style Guide دستورالعمل های کاملی در مورد نحوه ی نمایش برند در هر زمان و در هر شرایطی را توصیف می کند.
هدف از خلق کردن هویت بصری برند :
– ایجاد کردن یک احساس عاطفی در بینندگان
– مطلع کردن بینندگان درباره ی طبیعت یک برند و کالاها یا خدمات آن برند
– متحد کردن جنبه های مختلف یک کسب و کار از طریق تصاویر استوار
مقایسه ” هویت بصری برند ” در مقابل ” هویت برند “
هویت بصری برند رابطه ی ذاتی ای با هویت کلی یک برند دارد.
از طرفی، هویت برند یک سری از اصطلاحات جامعی است که تمام چیزی که یک برند هست را می سازد، که شامل هویت بصری برند در کنار دیگر المان های غیر بصری مثل ” صدای یک برند ( Brand Voice ) “، ” بیانیه ی ماموریت “، ” ارزش های اولیه ” و غیره، می شود.
از طرفی دیگر، هویت بصری برند یک انضباط متمایز است که شامل یک فرایند تفکر و رویکرد متفاوت از هویت برند می شود. اگرچه بین این دو ارتباط هایی ذاتی وجود دارد، اما معمولاً حرفه های مختلفی در هر مورد وجود دارد. ” هویت برند ” معمولا توسط بازاریاب ها ( Marketers ) نظارت می شود و ” هویت بصری برند ” شامل طراح ها و کارگردان های صنعت خلاقیت می شود.
به صورت خلاصه، ” هویت برند ” توصیف کننده ی ذات یک برند است و ” هویت بصری برند ” چهره و صورت یک برند را مشخص می کند.
عناصر هویت بصری برند
هویت بصری در اصل زبان بصری یک برند است. در اینجا ، ما به این عناصر جداگانه که برای شکل گیری یک هویت بصری منسجم گرد هم آمدند، نگاه خواهیم کرد.
گرافیک
زمانی که درباره ی هویت بصری برند صحبت می کنیم، گرافیک تصاویری متنوعی است که خلق یا طراحی شده اند. آنها می توانند فرم ها و شکل های ساده ای مثل بسته بندی یک کالا، یا عناصر پیچیده تری مثل لوگو، آیکون ها، تصویر سازی یا حتی انیمیشن، باشند.
تایپوگرافی
تایپو گرافی شکل یا سبک نوشته ای است که شما در برند خود از آن استفاده می کنید. انواع مختلف زیادی از فونت ها وجود دارد که هر کدام می تواند تاثیر متفاوتی در ذهن بیننده ایجاد کند. در راستای ایجاد کردن یک هویت بصری برند، شما نیاز دارید تا فونت های مختلفی را برای لوگو، عنوان ها و نوشته های عادی ( که حتما باید خوانایی بالایی داشته باشند ) را، انتخاب یا خلق کنید.
پالت رنگی
رنگ ابزاری است که برای شناسایی یک برند استفاده می شود و پالت رنگی یک برند مجموع رنگ هایی است که به به بیننده کمک می کند که برند مشخص را بهتر بشناسد. در صورت استفاده صحیح، رنگ ها می توانند برخی از قدرتمندترین واکنش های عاطفی را در بیننده ایجاد کنند.
اگرچه خلق کردن پالت رنگی از لوگو شروع می شود، طراح باید آن پالت رنگی را برای تمامی جنبه های آن برند خلق کند. طراح ها برای این کار معمولا از یک رنگ اصلی به عنوان رنگ برند، یک رنگ برای پس زمینه و یک رنگ برای ایجاد کردن کنتراست استفاده می کنند.
تصویرسازی
تصویرسازی توصیف کننده ی تمامی محتوا های عکاسی، ویدیویی و حتی مدل ها و اینفلوئنسر هایی که در تبلیغات به عنوان تصویر زنده ای از مصرف کننده ی برند شما شناخته می شوند، است. زمانی که صحبت طراحی هویت بصری برند است، طراح ها باید تصاویری را انتخاب کنند که بیشتر از هر المان دیگری توصیف کننده ی شخصیت آن برند و مهمتر از آن، شخصیت مصرف کننده ی آن برند، باشد.
تصویرسازی المانی است که شدیدا با جامعه ی هدف در ارتباط است، به این دلیل که انسان ها به صورت ناخواسته با چهره ی انسان های دیگر همدلی می کنند و به صورت طبیعی ترجیح می دهند که بازتاب خود را در برندی که از آن استفاده استفاده می کنند، ببینند. این موضوع به این معنا است که برای انتخاب و تولید کردن محتواهای تصویر، مهمترین ترین چیز سبک زندگی و چگونگی شخصیت جامعه ی هدف شما است.
جنبه های فیزیکی هویت برند
منظور از جنبه های فیزیکی هویت برند، اشیاء فیزیکی هستند که به تکمیل کردن هویت بصری برند کمک می کنند. این موضوع ممکن است درباره ی برند هایی که ماهیت فیزیکی ندارند ( برای مثال : کسب و کار های خدماتی ) قابل اجرا نباشد، اما این جنبه ی هویت برند نیز در صورت امکان اجرا، پر اهمیت است.
برای درک بهتر از این موضوع به طراحی داخلی فروشگاه های اپل ( Apple ) توجه کنید، طراحی مینیمال داخلی آنها که اغلب سفید رنگ هستند، یا حتی یونیفرم های رستوران های زنجیره ای مانند مک دونالد ( McDonald )، تمام این اشیاء فیزیکی به بیننده کمک می کند که برند مد نظر را خیلی ساده تر به خاطر بسپارد.
چگونه طراحی گرافیک در هویت بصری برند اعمال می شود؟
طراحی گرافیک فرآیندی است که عناصر بصری را به یک هویت بصری منسجم تبدیل می کند.
موارد زیر، المان هایی برای تکمیل هویت بصری برند هستند که ما برای به سرانجام رساندن آنها نیاز به طراحی گرافیک داریم. به صورت خلاصه، طراحی گرافیک از لحاظ زیبایی شناسی به هویت بصری ما کمک می کند و به عنوان ابزاری برای استوار نگه داشتن المان های بصری ما اقدام می کند.
لوگو و جنبه های برندسازی
طراحی لوگو و برندینگ در قلب ایجاد هویت بصری است. یک لوگو مهمترین سمبل یک برند است و به تکمیل کردن قسمت های زیادی از طراحی گرافیک مثل : تایپو گرافی و انتخاب پالت رنگی، کمک می کند. این دسته بندی همچنین شامل طراحی عناصری مثل کارت ویزیت، سربرگ، آواتار های شبکه های اجتماعی و غیره، می شود.
هدف از اجرای این دسته بندی مشخص کردن و بولد کردن آن برند مشخص است.
کسب و کار و تبلیغات
تبلیغات زمانی صورت می گیرد که آن برند مشخص آماده است تا از عناصر بصری خود استفاده کند، تا به مشتری های بیشتری دسترسی پیدا کند. این کار ممکن است از طریق المان هایی مثل تراکت، بروشور، کاتالوگ، بیلبورد، تبلیغات تلویزیونی و غیره انجام شود. به این دلیل که بیننده ها ترجیح می دهند که تبلیغات هیچ برندی را نگاه نکنند، برند شما نیاز دارد تا با استفاده خلاقیت و زیبایی بصری ارزش تبلیغات را بالا ببرد. این دسته بندی نیز برای به سرانجام رسیدن نیاز به طراحی گرافیک دارد.
وب سایت و طراحی دیجیتال
طراحی دیجیتال فضایی است که مصرف کنندگان در آن ارتباط مستقیمی با هویت بصری شما دارند. المان های هویت بصری برند شما در این دسته بندی از طریق عکس وب سایت ها، پالت های رنگی، محتوای شبکه ی اجتماعی، انیمیشن، آیکون ها و غیره، به بیننده القا می شود. به این دلیل که ابزار های دیجیتال برای کارآمد بودن ساخته شدند، هویت بصری برند شما باید به صورت غیر مستقیم کاربر را برای رفع نیازهایش راهنمایی کند.
چگونه ی هویت بصری برند متمایز با دیگران طراحی کنیم؟
هویت برند خود را توصیف کنید.
هویت برند شما باید عناصر بصری برند شما را راهنمایی کند. همانطور که پیش تر در این مطلب خواندیم هویت بصری برند شما صورت و چهره ی برند شما را نمایانگر است و هویت برند نیز ذات آن برند است، پس منطقی است که صورت و عناصر بصری برند شما از ذات و هویت برند خود به عنوان راهنما استفاده کند.
خلق کردن هویت برند یک شبه اتفاق نمی افتد و کاری است که در طول زمان با پیشرفت آن برند اتفاق می افتد، اما هویت بصری یک برند باید در وهله ی اول شروع کار آن برند، طراحی شود. سوالی که ایجاد می شود این است که بدون داشتن اطلاعات هویت برند خود ” چطور هویت بصری برند خود را طراحی کنیم؟! “
شما می توانید اولیه های هویت برند خود را خلق کنید، برای مثال :
– ماموریت برند شما چیست؟
– ارزش های اولیه ی برند شما چیست؟
– برند شما چگونه به مردم کمک خواهد کرد؟
– پرسونای مشتری های شما چگونه است؟
– سبک ارتباط برقرار کردن برند شما با مشتری به چه صورت است؟
سوال هایی از این قبیل به شما کمک می کند تا برند خود را به عنوان یک کاراکتر ببینید، به شما کمک می کند تا درک کنید که اگر کسب و کار شما یک شخص حقیقی بود، چگونه لباس می پوشید و چگونه رفتار می کرد. درک کردن برند به عنوان یک شخصیت به شما کمک می کند تا بتوانید خیلی ایده آل تر و کامل تر هویت بصری برند خود را طراحی کنید.
با عناصر طراحی بیشتر آشنا شوید.
برای ساختن یک هویت بصری که روی مردم تاثیرگذار باشد، ابتدا باید با نحوه بیان تصویری آشنا شوید. این جا جایی است که طراحی گرافیک پر اهمیت می شود، جالب است بدانید که نام فارسی طراحی گرافیک نیز ” ارتباط تصویری ” است، یعنی دقیقا کاری که ما با ساختن هویت بصری برند قصد به انجام آن داریم، ارتباط تصویری.
برای مثال، فونت استفاده شده در خیلی از برند ها ممکن است احساس ” قدیمی بودن ” و ” نوستالژیک ” را در بیننده ایجاد کند، در حالی که خیلی از فونت ها نیز احساس ” مدرن بودن ” را به بیننده القا می کنند. همچنین انتخاب رنگ ها نیز می تواند تاثیر های متفاوتی بگذارد برای مثال، ممکن است پالت رنگی یک برند احساس ” سرزندگی ” و ” حرکت ” را در بیننده ایجاد کند و پالت رنگی دیگری احساس ” سرما ” را به بیننده القا کند.
به طراحی گرافیک به عنوان یک ابزار برای ایجاد کردن ادراک و احساسات مختلف در ذهن بیننده نگاه کنید و فراموش نکنید که ابزار ها تا وقتی قدرتمند هستند که یک کاربر حرفه ای از آن استفاده کند، پس از اهمیت طراح خوب در کار خود نیز غافل نشوید.
داستانی متقاعد کننده کننده تعریف کنید.
در حالی که طراحی گرافیک ابزاری مناسب برای ارتباط بصری است، باید از قدرت آن در راستای توضیح دادن یک داستان متقاعد کننده درباره ی برند خود استفاده کنید. تصاویر بصری قدرت این را دارند که توجه بیننده را جلب کنند، اما داستان ها توانایی این را دارند که به بیننده احساس درگیر بودن را القا کنند.
داستان های خوب ریشه در شخصیت ها و تضادها دارند. برای مثال، لوگویی که در عکس بالا میبینیم که طراح آن فردی به اسم ” Ezanov ” بوده است :
برگ های سبز احساس طبیعی بودن را القا می کنند، هندسی بودن آیکون این لوگو به بیننده مدرن بودن این کسب و کار را توضیح می دهند و تغییر رنگ آیکون از رنگ های تیره تر به رنگ های روشن تر به منظور غیر مخرب بودن این برند است. و تصویر مردی مدرن که کت شلوار به تن دارد، کاراکتر داستان ما را مشخص می کند، کاراکتری که آماده ی اقدام کردن است.
داستانی که این برند برای توصیف کردن برند خود خلق کرده است، می تواند مثال خوبی برای طراحی هویت بصری هر برندی باشد. نکته ی مهمی که ما در دسته بندی ” داستان برند ” باید به آن توجه کنیم، این است که هویت بصری برند ما باید خود گویای داستان باشد و توانایی انتقال دادن داستان را بدون گفتن آن داستان داشته باشد.
هدف سادگی است.
مشخصا داستان ها و پیام های بسیاری وجود دارد که شما می توانید از هویت بصری برند استفاده کنید تا آنها را انتقال دهید. این تعداد زیاد ایده و انتخاب هم می تواند مفید باشد و هم مخرب.
برای دوری از پریشانی ذهن بیننده، بهتر است که روی یک پیام تمرکز کنید. در صورت استفاده ی درست شما از ابزار هایی مثل طراحی گرافیک، بیننده ی شما در کسری از ثانیه پیام شما را درک میکند، و در صورت زیاد بودن تعداد پیام های هویت بصری برند شما ذهن بیننده سریعا از پیام هایی که شما به او انتقال دادید گذر می کند.
شما زمان محدودی را برای ایجاد کردن احساسات در ذهن بیننده دارید، پس این موضوع ضروری است که روی یک موضوع تمرکز کنید و مداما تلاش به انتقال دادن آن پیام کنید. برای مثال پوستری که در بالا مشاهده می کنید، که طراح آن فردی به نام ” Isuk ” بوده است : پیام این پوستر ” وعده ی آرامش است ” و تمامی المان های بصری این پوستر نیز به انتقال دادن این پیام کمک می کنند.
رنگ آبی استفاده شده رنگی آرامش بخش و کم هیجان است و عکس خانمی که در حال مدیتیت کردن است نیز وعده ی آرامش می دهند.
با تضاد، ثبات خود را کنترل کنید.
با پیشرفت کسب و کار و برند شما، ممکن است خیلی از قسمت های مختلف هویت بصری برند شما نیز نیاز به تغییر داشته باشد، چالش انجام دادن این کار این است که به گونه ای هویت بصری برندی را تغییر دهیم که بیننده های آن برند حتی پس از تغییر نیز توانایی شناسایی آن برند مشخص را داشته باشند. در این مرحله نیز داشتن یک Brand Style Guide می تواند به کمک شما بیاید.
Brand Style Guide دستورالعمل های کاملی در مورد نحوه ی نمایش برند در هر زمان و در هر شرایطی را توصیف می کند.
یکی دیگر از چالش های استوار نگه داشتن هویت بصری یک برند، ایجاد کردن تضاد می باشد. در طراحی اصلی وجود دارد که طراح با استفاده از کنتراست ( تضاد رنگی ) المان مشخصی را از پس زمینه ی خود جدا می کند، هویت بصری برند ما نیز باید به همین صورت عمل کند و در زمان های مناسب با ایجاد کردن تضاد در تصاویر بصری، از تکراری بودن در ذهن بیننده دوری کند.
بدانید که کی باید عقب بکشید و کی باید ایستادگی کنید.
به احتمال زیاد شما فکر می کنید که هدف از طراحی یک هویت بصری برند، مورد توجه بودن آن برند در تمامی اوقات است. طبیعتا، ایجاد کردن ارتباط بصری بدون توجه بیننده کاری غیر ممکن است. اما جالب است بدانید که در برخی اوقات هویت بصری کارآمد است که در مرکز توجهات نباشد.
برای مثال، وب سایت یا روزنامه ای را تصور کنید که کاربران آن در آن به دنبال اطلاعات می گردند و زمان زیادی را صرف خواندن در آن وب سایت یا خواندن آن روزنامه می کنند. شاید داشتن یک پس زمینه ی زرد رنگ با پالت رنگی هویت بصری برند شما هم خوانی داشته باشد، اما در نظر بگیرید که بیننده یا کاربر زمان خواندن آن مطلب چقدر منحرف می شود. ارتباطات بصری همیشه از روش های غیر ارادی و غریزی به بیننده منتقل می شود، شاید مواقعی نیاز باشد که شما یک طرحی ساده تر و مینیمال تر را برای هویت بصری برندی پیاده سازی سازی کنید، پس به غیر ارادی بودن این موضوع اعتماد کنید و تلاش کنید پیام خود را در طرحی ساده تر به بیننده القا کنید.
از طرفی دیگر مواقعی وجود دارد که هویت بصری برند شما باید پر سرو صدا و مغرور باشد، برای مثال زمانی که برند شما در شلف های فروشگاهی به فروش می رسد و شما نیاز دارید تا تفاوت خود را با دیگر برند های آن شلف به خریدار بفهمانید.
این موضوع که بدانید که کی باید عقب بکشید و کی باید ایستادگی کنید، در طراحی هویت برند شما تاثیر بسیاری دارد.
با توجه به ماهیت کار، هویت بصری برند خود را طراحی کنید.
زمانی که شما یک تصویر بصری را خلق می کنید، باید آن را در دنیای واقعی یا دنیای مجازی به انتشار برسانید. پلتفرم و فضایی که شما برای آن هویت بصری برندی را طراحی می کنید حاوی اهمیت بسیاری است. برای مثال، زمانی که شما یک هویت بصری برای یک وب سایت آموزشی خلق می کنید، به این دلیل که پلتفرم شما و فضایی که اغلب تصاویر بصری شما قرار است در آن به نمایش برسد، فضایی دیجیتال است، شما می توانید از رنگ ها و فونت های پیچیده تری استفاده کنید.
رنگ ها و فونت هایی که اگر چاپ شوند به احتمال زیاد نتیجه ی ایده آلی نمی دهند. یا اگر بخواهید هویت بصری برندی را طراحی کنید که بیشتر تبلیغات آنها به صورت اقلام چاپی انجام می شود، شما باید از فونت هایی استفاده کنید که خوانایی آنها پس از چاپ نیز بالا باشد.
به همین دلیل طراحی هویت بصری برند، با توجه به پلتفرم و ماهیت اصلی آن کار، پیاده سازی می شود.
هویت بصری خود را تصور کنید.
هویت بصری برند یک ابزار قدرتمند برای توصیف کردن داستان آن برند و ارتباط برقرار کردن با مشتری است. به دلیل تاثیر گذاری بالای هویت بصری، انتقال دادن پیام اشتباه می تواند عواقب وخیمی داشته باشد. درک کردن و فهمیدن هویت برند خودتان به شما کمک می کند تا بتوانید هویت بصری بهتری طراحی کنید، فراموش نکنید که بهترین راه انجام دادن این کار، کار کردن با یک طراح لوگو و برندینگ است. پس همین امروز شروع کنید و از طریق این ابزار قدرتمند برند خود را چندین برابر شناخته تر از قبل کنید.
منبع مطلب : Visual identity: everything you need to know about this essential aspect of branding نوشته شده توسط Jamahl Johnson ترجمه شده توسط آموزش روشا